16 lipca 2010

Ciasto śmietankowo- wiśniowe cioci Tesi


Ciasto śmietankowo- wiśniowe cioci Tesi


Puszyste, wilgotne, delikatne – trzy słowa, które najbardziej oddają charakter tego ciasta.

Połączenie wiśni, cynamonu i bitej śmietany daję jedno z lepszych ciast, które miałam okazję spróbować. Myślę, że chyba nie potrzebuje ono dłuższej reklamy;D


Osobiście robiłam ciasto z połowy składników w tortownicy o średnicy 23 cm. Ale myślę, że nieco większa tortownica byłaby lepsza.


Składniki na ciasto:


4 jajka

250g cukru

400 g mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

1 filiżankę oleju

1 filiżankę wody mineralnej

1 filiżankę herbaty bądź gorącej wody z cytryną, aromatem i cukrem do smaku do nasączenia ciasta



Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i nasączyć przygotowaną wcześniej herbatą lub wodą z cytryną.


Masa wiśniowa:


2 słoiki wiśni w syropie każdy o masie 680g (bez syropu 350g)- dostępne w Lidlu

1 opakowanie polewy do tortów w proszku*- w każdy

m opakowaniu jest 6 paczuszek- dostępne w Kauflandzie

3 łyżki cukru


Do garnka wlać odrobinę wody wrzucić wiśnie. Syrop z wiśni wymieszać z 6 paczuszkami polewy, wlać do garnka. Wrzucić 3 łyżki cukru i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.


Masa śmietankowa:

3 śmietany 30% każda o masie 200- 250g

3 małe opakowania śmietan fiksu

3 łyżki cukru

cynamon do posypania


Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fiksem, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.


Smacznego!





*polewa do tortów w proszku jest robiona na bazie mąki ziemniaczanej i kwasku cytrynowego, więc myślę, że spokojne da się tą polewę zastąpić wspomnianą mąką;))


a tutaj wspomniana przeze mnie polewa w proszku

22 komentarze:

  1. jumiii ;D napewno dobre^
    ~rytm~

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no
    to ciasto zaostrzyło mój apetyt;))
    chętnie spróbuję takie zrobić;DD

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto w sam raz dla mnie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. po spróbowaniu mogę stwierdzić,że ciasto naprawdę pyszne!
    polecam
    ~rytm~

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe!
    I rodzinne, czyli sprawdzone.
    Lubię.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwyciłam się! Jest cudowne, biszkopt taki puszysty! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaytoon - moja ciocia piecze je na każdą uroczystość;D

    mania179- bardzo dziękuje;D

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne to ciasto
    warstwa wiśni najpyszniejsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. słodka śmietanka na wiśniach. cudeńko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiejo, Cukrowa Wróżko- dziękuję;D

    OdpowiedzUsuń
  11. oj tam, oj tam, wcale nie lepsza (; ja tam lubię takie wysokie ciacha, mniami!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto przepyszne :D aż się nie spodziewałam, że połączenie wiśni, bitej śmietany i cynamonu będzie tak wyjątkowo dobre ;)
    p.

    OdpowiedzUsuń
  13. Viri- to polecam do zrobienia;D

    P.- bardzo dziękuje;D i cieszę się, że smakowało;)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękne ciacho!!:) wygląda niesamowicie apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, jakie świetne ciacho:)
    Ej! a jakie to imię Tesia?, bo Mnie to ciekawixd

    OdpowiedzUsuń
  16. Jazkie pysznie wyglada:) Zjadlabym w calosci:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ilka_86, Gosia99- wielkie dzięki;D

    Olciaky- tak ciocia Teresa tyle, że akurat kobiet o tym samym imieniu w mojej rodzinie jest kilka( chociażby babcia;)), to trzeba było wymyśleć jakieś zamienniki;D

    OdpowiedzUsuń
  18. ciocia Tesia wie co dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ola- oczywiście;D

    Olciaky- o widzisz, cóż za zbieg okoliczności;DD

    OdpowiedzUsuń
  20. ale ciacho rewelacja!!! napewno pyszniutkie! kwaskowe wisnie i bita smietana - pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń