26 lipca 2010

Racuchy drożdżowe








Po udanych pancakes miałam ochotę na jakieś placki. Spodobał mi się już nawet jeden przepis, ale pomyślałam, że jednak zrobię je później. No i kiedy to przeszukiwałam Internet w poszukiwaniu pomysłu na kolację, przed oczyma pojawiły mi się właśnie te racuchy. Wyglądały tak pięknie, że nie mogłam ich nie zrobić. Przepis jest stary, na pewno znany wielu z was i co najważniejsze sprawdzony. Nie chwaląc się wyszły wyśmienite. Zdecydowanie polecam.;)

Oryginał tutaj

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

50 g świeżych lub 25 g suchych drożdży

2 łyżki cukru

1,5 szklanki letniego mleka

1 jajko

szczypta soli

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturami, czekoladą- ja kto woli;) I jak radzi autorka- jeżeli coś zostanie- mnie już nie dotyczy;)- następnego dnia można je odgrzać w mikrofalówce i znów będą ciepłe, pachnące i miękkie.

Smacznego

* suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu


Nawet nie wiedziałam, że tuż obok jest tak piękne miejsce;)

19 komentarzy:

  1. No piękne te Twoje racuchy! Muszą być smaczne. Narobiłaś mi chęci i na pankejki i na racuchy i co ja teraz pocznę?;

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie Ci wyszły, też mam w planach racuchy w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dzisiaj na nie patrzyłam! :) Super Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje racuszki wygladaja pieknie! i sa napewno pyszne:) chyba sobie zrobie takie jutro...

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dawno nie jadłam racuchów. bardzo bardzo. wielką mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zgłodniałam patrząc na te racuchy....:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj racuszki to ja bardzo bardzo lubie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję dziewczyny za komentarze;D Bierzcie się do roboty, bo naprawde warto;)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, uwielbiam racuszki, a te wyglądają tak apetycznie :p
    p.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro wyjeżdżam, więc na razie wygarniamy resztki z lodówki, ale po powrocie racuchów sobie nie odpuszczę...

    OdpowiedzUsuń
  11. oczywiście że sprawdzony:)
    są pyszne!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne!:) Dawno nie jadlam racuszkow:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Często robię racuszki bo bardzo je lubimy:) Nahczęściej dodaję różne owoce, wypróbowałam juz jabłka, wiśnie, ananasy i wiele innych:)
    Twoje sa bardzo udane:)

    OdpowiedzUsuń
  14. racuszki- uwielbiam pod każdą postacią!
    Ps: A co do tego pięknego miejsca to rzeczywiście- perełka!, przypomina mi ono wieś Mojego Dziadka :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiosenko- właśnie wchodziłam do Ciebie i znalazłam tyle fajnych racuchów, na pewno zrobię;DD

    Olcik- to tak, jak ja;DD Cudne nieprawdaż? strasznie mi się spodobało, nawet nie wiedzialam o jego istnieniu;D a odnalazłam je idąc mostem w Augustowie xD warto było, się przejść, a dużo mnie to kosztowało, przy moim lęku wysokości;**

    Rytm. P. - kiedyś zrobię takie pysze z cynamonem i jabłkami i po Was zadzwonię;DD

    Gosiu, Diab79, Beatko- wielkie dzięki. Takich racuszków nie można sobie odmówić;DD

    OdpowiedzUsuń
  16. racuchy uwielbiam , u mnie w domu specjalistka jest mama a robi je na ,,oko"

    OdpowiedzUsuń
  17. Miejsce piekne, ale racuchy jeszcze piekniejsze. U mnie sie robilo tez z dodatkiem jablek. Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam te racuchy, mój ulubiony przepis ;)
    pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń