13 sierpnia 2010
Maślankowe ciasto ze śliwkami i kardamonem
Szukając ciekawego przepisu na wykorzystanie śliwek, natknęłam się u Viri na bardzo ciekawe połączenie- wypróbowane przeze mnie już wielokrotnie ciasto maślankowe oraz śliwki i kardamon- ostatnio jedna z moich ulubionych przypraw. Widząc takie cudo nie mogłam przejść obojętnie. I nie żałuję!
Kruszonka tutaj u Viri, ja robiłam trochę inaczej:
15 dag mąki
10 dag margaryny
5 dag cukru pudru
1 łyżeczka kardamonu
Ciasto:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
3 jajka
ew. cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kardamonu
300g śliwek- odpestkowanych i pokrojonych na połówki
Szybko zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę, odstawić do lodówki.
Jajka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania dodać olej i maślankę. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm. Ułożyć owoce (przeciętą stroną do góry), posypać kruszonką. Piec 40 min w temp. 170 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
śliwki i kardamon.. skądś znam to połączenie.. chyba ze słodkich babeczek.. pysznie.
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńteż lubię kardamon(tzn chyba jestem od niego uzależniona :P)i takie ciasta też lubię
OdpowiedzUsuńuuuu.... maślankowe... te ciasta to dopiero mają smak co? bardzo je lubię, także w wersji muffinkowej :)
OdpowiedzUsuńmmm... ale cudowne, smakowite ciacho:))
OdpowiedzUsuńale pyszności u Ciebie :)) Co jeden wpis.. to apetyczniejszy ;) A ciacho oczywiście pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńDuuużo kruszonki i śliwki. Mniam!
OdpowiedzUsuńto ciasto wspominam bardzo miło, pamiętam jak Tata zjadł pół blaszki (;
OdpowiedzUsuńcieszę się, że i Tobie zasmakowało.
mogę wkleić linka do Twojej blotki u mnie na blogu? (:
mniam, Twoje ciasto maslankowe wyglada tez super smacznie:) musze wyprobowac taka wersje z kardamonem, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkardamon uwielbiam, niedawno odkryłam go na poważnie. śliwki - jest środek lata - zatrzęsienie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ladne, puszyste :)
OdpowiedzUsuńmmm prawdziwie domowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada baaardzo apetycznie, u mnie rónież ciacho ze śliwkami, czyli zaczął się sezon na te owoce :), pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPiękne, uwielbiam zapach pieczonego ciasta ze śliwkami!
OdpowiedzUsuń♥ Olá, amiga!
OdpowiedzUsuńPassei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e de saboroso.
Boa semana!
Tudo de bom!!!♥
Beijinhos.
Itabira♥♥
♥♥Brasil
Pyszne musi być to ciacho !!!
OdpowiedzUsuńciasto bardzo dobre. nie bardzo przemawia do mnie ten kardamon, ale tak to good ^^
OdpowiedzUsuńśliwki w cieście uwielbiam! kardamonu nigdy nie używałam, ale skoro zachwalany, więc może warto
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za wszystkie komentarze, bo jak same wiecie to bardzo motywuje;D
OdpowiedzUsuń