13 sierpnia 2010

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kardamonem





Szukając ciekawego przepisu na wykorzystanie śliwek, natknęłam się u Viri na bardzo ciekawe połączenie- wypróbowane przeze mnie już wielokrotnie ciasto maślankowe oraz śliwki i kardamon- ostatnio jedna z moich ulubionych przypraw. Widząc takie cudo nie mogłam przejść obojętnie. I nie żałuję!

Kruszonka tutaj u Viri, ja robiłam trochę inaczej:

15 dag mąki
10 dag margaryny
5 dag cukru pudru
1 łyżeczka kardamonu

Ciasto:

1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
3 jajka
ew. cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kardamonu

300g śliwek- odpestkowanych i pokrojonych na połówki

Szybko zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę, odstawić do lodówki.

Jajka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania dodać olej i maślankę. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm. Ułożyć owoce (przeciętą stroną do góry), posypać kruszonką. Piec 40 min w temp. 170 stopni.

19 komentarzy:

  1. śliwki i kardamon.. skądś znam to połączenie.. chyba ze słodkich babeczek.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię kardamon(tzn chyba jestem od niego uzależniona :P)i takie ciasta też lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuu.... maślankowe... te ciasta to dopiero mają smak co? bardzo je lubię, także w wersji muffinkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... ale cudowne, smakowite ciacho:))

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności u Ciebie :)) Co jeden wpis.. to apetyczniejszy ;) A ciacho oczywiście pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Duuużo kruszonki i śliwki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto wspominam bardzo miło, pamiętam jak Tata zjadł pół blaszki (;
    cieszę się, że i Tobie zasmakowało.
    mogę wkleić linka do Twojej blotki u mnie na blogu? (:

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, Twoje ciasto maslankowe wyglada tez super smacznie:) musze wyprobowac taka wersje z kardamonem, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kardamon uwielbiam, niedawno odkryłam go na poważnie. śliwki - jest środek lata - zatrzęsienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm prawdziwie domowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wyglada baaardzo apetycznie, u mnie rónież ciacho ze śliwkami, czyli zaczął się sezon na te owoce :), pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne, uwielbiam zapach pieczonego ciasta ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  13. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha... amei!
    Está tudo muito lindo, criativo e de saboroso.
    Boa semana!
    Tudo de bom!!!♥
    Beijinhos.
    Itabira♥♥
    ♥♥Brasil

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne musi być to ciacho !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto bardzo dobre. nie bardzo przemawia do mnie ten kardamon, ale tak to good ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. śliwki w cieście uwielbiam! kardamonu nigdy nie używałam, ale skoro zachwalany, więc może warto

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dziękuje za wszystkie komentarze, bo jak same wiecie to bardzo motywuje;D

    OdpowiedzUsuń