11 września 2010

Kruche ciasto ze śliwkami




Oto moja wariacja na temat kruchego ciasta i śliwek;) Wyszło bardzo dobre, aczkolwiek podczas pieczenia myślałam, że nikt nie zechce go jeść, chociażby dlatego że piana z białek nie chciała mi się ubić ;/


Składniki:
*podstawowe:
3,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
szczypta soli
1 margaryna (25 dag)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

*dodatki:

3 łyżki kakao

1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kakao

Beza:
4 białka
szczypta soli

ok. 300 g śliwek

Szybko zagnieść podstawowe składniki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną zostawić jasną i wstawić do lodówki. Do drugiej dodać trzy łyżki kakao i wstawić na 0,5 h do lodówki, albo podzielić na mniejsze kawałki i wstawić na jakiś czas do zamrażalnika (to chyba będzie lepsze rozwiązanie).
Do trzeciej części dodać po łyżeczce kardamonu i kakao, zagnieść, podzielić na mniejsze kawałki i wstawić na około pół godziny do zamrażalnika.

Wylepić blachę o wymiarach 24X30 cm jasną częścią ciasta, na to zetrzeć ciemne ciasto, wyłożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, ubitą pianę z białek i startą ostatnią część ciasta z kardamonem.

Smacznego

13 komentarzy:

  1. fajne ciasto, kruche należą do moich ulubionych (:

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, takie ciasta lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ciasta i z chęcią bym Twojego spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez pysznie wygląda! Zajadałabym z wielkim smakiem takie ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruche ze śliwkami z kakaowym dodatkiem, to ci pyszności upiekłaś, uwielbiam takie ciasta, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. kruche i ze sliwkami to na pewno jest pyszne:)
    chetnie bym sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniutko wygląda! Uwielbiam kardamon i śliwki:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Super. Też bardzo lubię kruche. W której jesteś klasie? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuje Wam za bardzo mile komentarze;D zwłaszcza, że wygląd ciasta pozostawia wiele do życzenia, ale przymierzam się już do poprawki, bowiem wszystkim bardzo smakowało ;D

    Maniu- w drugiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. miałam okazję spróbować i ciasto naprawdę pyszne. lubię, gdy w cieście jest lekko kwaśny posmak, który tu właśnie dały śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie "brzydkie" ciacha;)

    OdpowiedzUsuń