11 września 2010
Kruche ciasto ze śliwkami
Oto moja wariacja na temat kruchego ciasta i śliwek;) Wyszło bardzo dobre, aczkolwiek podczas pieczenia myślałam, że nikt nie zechce go jeść, chociażby dlatego że piana z białek nie chciała mi się ubić ;/
Składniki:
*podstawowe:
3,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
szczypta soli
1 margaryna (25 dag)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatki:
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kakao
Beza:
4 białka
szczypta soli
ok. 300 g śliwek
Szybko zagnieść podstawowe składniki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną zostawić jasną i wstawić do lodówki. Do drugiej dodać trzy łyżki kakao i wstawić na 0,5 h do lodówki, albo podzielić na mniejsze kawałki i wstawić na jakiś czas do zamrażalnika (to chyba będzie lepsze rozwiązanie).
Do trzeciej części dodać po łyżeczce kardamonu i kakao, zagnieść, podzielić na mniejsze kawałki i wstawić na około pół godziny do zamrażalnika.
Wylepić blachę o wymiarach 24X30 cm jasną częścią ciasta, na to zetrzeć ciemne ciasto, wyłożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, ubitą pianę z białek i startą ostatnią część ciasta z kardamonem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajne ciasto, kruche należą do moich ulubionych (:
OdpowiedzUsuńO tak, takie ciasta lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńfajne , bardzo
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta i z chęcią bym Twojego spróbowała:)
OdpowiedzUsuńAlez pysznie wygląda! Zajadałabym z wielkim smakiem takie ciacho!:)
OdpowiedzUsuńalez mnie ta beza fascynuje!
OdpowiedzUsuńKruche ze śliwkami z kakaowym dodatkiem, to ci pyszności upiekłaś, uwielbiam takie ciasta, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńkruche i ze sliwkami to na pewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńchetnie bym sprobowala:)
Pyszniutko wygląda! Uwielbiam kardamon i śliwki:))
OdpowiedzUsuńSuper. Też bardzo lubię kruche. W której jesteś klasie? :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Wam za bardzo mile komentarze;D zwłaszcza, że wygląd ciasta pozostawia wiele do życzenia, ale przymierzam się już do poprawki, bowiem wszystkim bardzo smakowało ;D
OdpowiedzUsuńManiu- w drugiej ;)
miałam okazję spróbować i ciasto naprawdę pyszne. lubię, gdy w cieście jest lekko kwaśny posmak, który tu właśnie dały śliwki :D
OdpowiedzUsuńLubię takie "brzydkie" ciacha;)
OdpowiedzUsuń