Ciasto śmietankowo- wiśniowe cioci Tesi
Puszyste, wilgotne, delikatne – trzy słowa, które najbardziej oddają charakter tego ciasta.
Połączenie wiśni, cynamonu i bitej śmietany daję jedno z lepszych ciast, które miałam okazję spróbować. Myślę, że chyba nie potrzebuje ono dłuższej reklamy;D
Osobiście robiłam ciasto z połowy składników w tortownicy o średnicy 23 cm. Ale myślę, że nieco większa tortownica byłaby lepsza.
Składniki na ciasto:
4 jajka
250g cukru
400 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 filiżankę oleju
1 filiżankę wody mineralnej
1 filiżankę herbaty bądź gorącej wody z cytryną, aromatem i cukrem do smaku do nasączenia ciasta
Wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i nasączyć przygotowaną wcześniej herbatą lub wodą z cytryną.
Masa wiśniowa:
2 słoiki wiśni w syropie każdy o masie 680g (bez syropu 350g)- dostępne w Lidlu
1 opakowanie polewy do tortów w proszku*- w każdy
m opakowaniu jest 6 paczuszek- dostępne w Kauflandzie
3 łyżki cukru
Do garnka wlać odrobinę wody wrzucić wiśnie. Syrop z wiśni wymieszać z 6 paczuszkami polewy, wlać do garnka. Wrzucić 3 łyżki cukru i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Masa śmietankowa:
3 śmietany 30% każda o masie 200- 250g
3 małe opakowania śmietan fiksu
3 łyżki cukru
cynamon do posypania
Smacznego!
*polewa do tortów w proszku jest robiona na bazie mąki ziemniaczanej i kwasku cytrynowego, więc myślę, że spokojne da się tą polewę zastąpić wspomnianą mąką;))
a tutaj wspomniana przeze mnie polewa w proszku
jumiii ;D napewno dobre^
OdpowiedzUsuń~rytm~
No, no
OdpowiedzUsuńto ciasto zaostrzyło mój apetyt;))
chętnie spróbuję takie zrobić;DD
to ciasto w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
po spróbowaniu mogę stwierdzić,że ciasto naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńpolecam
~rytm~
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńI rodzinne, czyli sprawdzone.
Lubię.
Pozdrawiam! :)
Zachwyciłam się! Jest cudowne, biszkopt taki puszysty! :)
OdpowiedzUsuńZaytoon - moja ciocia piecze je na każdą uroczystość;D
OdpowiedzUsuńmania179- bardzo dziękuje;D
fajne to ciasto
OdpowiedzUsuńwarstwa wiśni najpyszniejsza :-)
słodka śmietanka na wiśniach. cudeńko.
OdpowiedzUsuńAsiejo, Cukrowa Wróżko- dziękuję;D
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam, wcale nie lepsza (; ja tam lubię takie wysokie ciacha, mniami!
OdpowiedzUsuń:)
ciasto przepyszne :D aż się nie spodziewałam, że połączenie wiśni, bitej śmietany i cynamonu będzie tak wyjątkowo dobre ;)
OdpowiedzUsuńp.
Viri- to polecam do zrobienia;D
OdpowiedzUsuńP.- bardzo dziękuje;D i cieszę się, że smakowało;)
piękne ciacho!!:) wygląda niesamowicie apetycznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, jakie świetne ciacho:)
OdpowiedzUsuńEj! a jakie to imię Tesia?, bo Mnie to ciekawixd
Teresa??
OdpowiedzUsuńJazkie pysznie wyglada:) Zjadlabym w calosci:)
OdpowiedzUsuńIlka_86, Gosia99- wielkie dzięki;D
OdpowiedzUsuńOlciaky- tak ciocia Teresa tyle, że akurat kobiet o tym samym imieniu w mojej rodzinie jest kilka( chociażby babcia;)), to trzeba było wymyśleć jakieś zamienniki;D
ciocia Tesia wie co dobre :D
OdpowiedzUsuńmam babcie Teresę:D
OdpowiedzUsuńOla- oczywiście;D
OdpowiedzUsuńOlciaky- o widzisz, cóż za zbieg okoliczności;DD
ale ciacho rewelacja!!! napewno pyszniutkie! kwaskowe wisnie i bita smietana - pychotka!!!
OdpowiedzUsuń