4 sierpnia 2010

Placuszki z cukinią




Gdy zobaczyłam te placki u Majany wiedziałam, że muszę je zrobić i choć przepis odbiega przewodniej myśli blogu, jaką są "sweets", nie mogłam Wam ich nie pokazać. Moim zdaniem mają w sobie coś z placków ziemniaczanych, ale są o wiele delikatniejsze, lżejsze, mniej tłuste, i po prostu pyszne.

Przepis troszeczkę zmodyfikowałam.

Składniki:

50dag cukinii
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej

po 2 łyżki posiekanej natki, świeżej mięty, posiekanego koperku- pominęłam z braku składników i zastąpiłam suszonym tymiankiem, bazylią i estragonem ( po szczypcie każdego)

do smaku- sól, pieprz i ostra papryka


Cukinię obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar wody. Przełożyć do miski, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek*. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki (każdy z 1 łyżki masy) z dwóch stron na złoty kolor- wystarczy nie wielka ilość oleju. Odcisnąć, na papierowym ręczniku, z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego

* lub suszone zioła

15 komentarzy:

  1. bardzo smakowite te Twoje placuszki:) cukiniowe bardzo lubie, i narobilas mi nie zlego smaka:), wiec czy mozna sie poczestowac?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też powoli zaczynają się cukiniowe szaleństwa :)
    Fajna propozycja, godna uwagi :)
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię cukinii a tym bardziej placków z nią.
    Ale jak je spróbowałam to od razu zmieniłam zdanie w tej sprawie;D
    Te placki są odlotowe!;]

    >MaDzIa<

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam takie placuszki są pyszne!:) Apetycznie się u Ciebie prezentują :),pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz jak ja lubię cukinię ? Maniakalnie wręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne frittelle :) Bardzo lubię cukinię, w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  7. takich jeszcze nie próbowałam, ale już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie u Ciebie wyglądają! Bardzo się cieszę ,ze je zrobiłaś no i,ze tak smakowały:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. musze powiedzieć o nich mojej mamie. chyba mamy właśnie cukinie ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielkie dzięki za komentarze ;DD

    OdpowiedzUsuń
  11. placuszki z cukinią są świetne, najbardziej lubię z sosem koperkowym (:

    OdpowiedzUsuń
  12. ja za sos koperkowy podziękuję;), ale placki z cukinią - rewelacja, jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  13. ostatnio takie robiłam są rewelacyjne na etnią kolacje ;)

    Pozdrawiam :P

    OdpowiedzUsuń
  14. tez robilam te placuszki! są prześwietne!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie placuszki z tym,że dodaję do nich miętę i odrobinę żółtego sera :) Ale mam na nie teraz smaka :)*

    OdpowiedzUsuń