Gdy zobaczyłam te placki u Majany wiedziałam, że muszę je zrobić i choć przepis odbiega przewodniej myśli blogu, jaką są "sweets", nie mogłam Wam ich nie pokazać. Moim zdaniem mają w sobie coś z placków ziemniaczanych, ale są o wiele delikatniejsze, lżejsze, mniej tłuste, i po prostu pyszne.
Przepis troszeczkę zmodyfikowałam.
Składniki:
50dag cukinii
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
po 2 łyżki posiekanej natki, świeżej mięty, posiekanego koperku- pominęłam z braku składników i zastąpiłam suszonym tymiankiem, bazylią i estragonem ( po szczypcie każdego)
do smaku- sól, pieprz i ostra papryka
Cukinię obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar wody. Przełożyć do miski, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek*. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać dokładnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki (każdy z 1 łyżki masy) z dwóch stron na złoty kolor- wystarczy nie wielka ilość oleju. Odcisnąć, na papierowym ręczniku, z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego
* lub suszone zioła
bardzo smakowite te Twoje placuszki:) cukiniowe bardzo lubie, i narobilas mi nie zlego smaka:), wiec czy mozna sie poczestowac?:)
OdpowiedzUsuńU mnie też powoli zaczynają się cukiniowe szaleństwa :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, godna uwagi :)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
Nie lubię cukinii a tym bardziej placków z nią.
OdpowiedzUsuńAle jak je spróbowałam to od razu zmieniłam zdanie w tej sprawie;D
Te placki są odlotowe!;]
>MaDzIa<
Potwierdzam takie placuszki są pyszne!:) Apetycznie się u Ciebie prezentują :),pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiesz jak ja lubię cukinię ? Maniakalnie wręcz :)
OdpowiedzUsuńFajne frittelle :) Bardzo lubię cukinię, w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie próbowałam, ale już mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie wyglądają! Bardzo się cieszę ,ze je zrobiłaś no i,ze tak smakowały:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
musze powiedzieć o nich mojej mamie. chyba mamy właśnie cukinie ^^
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za komentarze ;DD
OdpowiedzUsuńplacuszki z cukinią są świetne, najbardziej lubię z sosem koperkowym (:
OdpowiedzUsuńja za sos koperkowy podziękuję;), ale placki z cukinią - rewelacja, jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńostatnio takie robiłam są rewelacyjne na etnią kolacje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :P
tez robilam te placuszki! są prześwietne!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki z tym,że dodaję do nich miętę i odrobinę żółtego sera :) Ale mam na nie teraz smaka :)*
OdpowiedzUsuń