6 sierpnia 2010
Kotlety z kalafiora
Ostatnio zakochałam się w warzywach. Najpierw cukinia, której szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam, teraz kalafior, którego w przeciwieństwie do cukinii, od dawna uwielbiam. Kotlety z kalafiora, to moje pierwsze, jarskie kotlety i muszę przyznać, że udane;) Są pyszne, mięciutkie i delikatne. Polecam.
Przepis znalazłam u Dagmary i od razu widziałam, że to będzie mój piątkowy obiad.
Składniki:
1 duży kalafior - ok. 1,2 kg
mała cebula - ok. 60g
1 jajko
3-4 łyżki kaszy manny
1/2 posiekanej natki pietruszki lub koperku
do smaku: sól, pieprz, mielona, ostra papryka
olej do smażenia
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Rękoma dokładnie odciskamy wodę z kalafiora, tak, aby masa, powstała po odciskaniu, była jak najbardziej sucha. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż nie dokładne odciśniecie wody spowoduje rozpadanie się kotletów. Cebulkę drobno siekamy i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do kalafiorowej masy. Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Masa powinna mieć konsystencję, jak ta na kotlety mielone, gdyby była jednak zbyt rzadka, dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny pomysł na letni obiad! Koniecznie spróbuj też placków z kalafiora - na pewno też będą Ci smakować :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdelikatne i lekkie. w sam raz na upały. świetna alternatywa dla mięska;)
OdpowiedzUsuńo widzisz! jak ja lubię takie jarskie kotlety, z cukinii, pakłażana i marchwi jadłam, ale jeszcze nie z kalafiora, jeszcze (;
OdpowiedzUsuńPiękne! bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu i co najważniejsze jesteś zadowolona z piątkowego obiadu. Twoja wersja z sosem na bazie ziaren łubinu bardzo mnie zaciekawiła. Pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne kotlety, placuszki i inne pyszności. Twoje kotleciki wyglądają baaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńKomarko- już je widziałam;D, świetnie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńMalwinko- święta racja;)
Viri- o spróbowałabym z marchwi i bakłażana;D na stówe pyszne;)
Dagmarko- jeszcze raz wielkie dzięki za przepis; buziaki;*
Korniku- bardzo dziękuję i pozdrawiam;)
Z kalafiora jeszcze nie robiłam a bardzo zainteresował mnie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWiosenko są pyszne;) nie pożałujesz, jak zrobisz;D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kalafiora, dzięki za inspirację, z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł , ja już kiedyś robiłam takie kotlety, a przepis się mi zawieruszył wie chętnie zrobię teraz z twojego bo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńsą bardzo dobre. a tak sie bałam spróbować ;pp
OdpowiedzUsuńFajne te kotleciki! Marzą mi się :) Na pewno kiedyś spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
bardzo lubię warzywne kotleciki. nie skłamię,jeśli powiem, że bardziej od mięsnych.
OdpowiedzUsuńBardo mi się podoba pomysł :)
OdpowiedzUsuńO to coś dla mnie. Muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńmniam - chętnie bym wszamała :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wszystkie komentarze- naprawde kotleciki są godne uwagi;D pychaa
OdpowiedzUsuńMm, kotleciki są wspaniałe!;]
OdpowiedzUsuńco za orginalny pomysł;D
>MaDzIa<
kiedus kiedys robilam kotlety z kalafiora i wyszly okropne. Dzisiaj zrobilam z Twojego przepisu i musze powiedziec, ze sa pyszne :). Chyle czola :)
OdpowiedzUsuń