8 sierpnia 2010
Szarlotka tradycyjna z kardamonem
Moja ulubiona. Najbardziej tradycyjna ze wszystkich ciast z jabłkami, jakie miałam okazję piec. Wypróbowana wiele raz i na pewno nie po raz ostatni ją piekę. Tym razem wzbogaciłam ją o kardamon, który wbrew moim przypuszczeniom, doskonale komponuje się z cynamonem i aromatem waniliowym. Nic dodać, nic ująć- po prostu pycha. :)
Ciasto:
3 szkl mąki
4 żółtka
1 margaryna (250g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki.
Nadzienie:
1 kg jabłek- jeżeli będą winne, to dodać do nich starciu trochę cukru.
garść rodzynek
aromat waniliowy
przyprawa do jabłecznika bądź cynamon
kardamon
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Rodzynki umyć i odsączyć, wrzucić do odciśniętych jabłek. Dodać cynamon lub przyprawę do jabłecznika, kardamon (nie napiszę, że szczyptę, bo moim zdaniem szczypta to trochę za mało, więc powiedzmy, że "słuszną szczyptę") i aromat waniliowy (dla pięknego zapachu, kiedyś przez przypadek dałam go, moim zdaniem, odrobinę za dużo i wyszła mi najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam, więc i aromatu nie trzeba oszczędzać)
Wylepiamy połową ciasta blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23X28 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy w temperaturze 160- 170 stopni przez ok. 10 min, po czym wyjmujemy, wykładamy jabłka.
Beza
4 białka
szklanka cukru
Białka ubić ze szklanką cukru. Wyłożyć na ciasto. Wierz posypać pozostałą częścią ciasta, startą na tarce o dużych oczkach, bądź rwaną na kawałki. Piec 40-45min w temp. 160-170 stopni.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowna! Uwielbiam szarlotki, z pianką najlepiej, a ty masz bezową piankę. Fajna, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńjak szarlotka to tylko tradycyjna, taka jest najlepsza. lubię kardamonoy dodatek.
OdpowiedzUsuńkardamon to jedna z moich ulubionych przypraw, fajny pomysł by dodać go do szarlotki (:
OdpowiedzUsuńbardzo lubie szrlotki:) ale z kardamonem to jescze nie probowalam. Twoja wyglada bardzo apetycznie:), chyba sie skusze i tez sobie upieke nie dlugo...
OdpowiedzUsuńJa też z kardamonem nie robiłam, ale, że u mnie w domu nie ma fanów cynamonu chętnie wypróbuję Twoją wersję:)
OdpowiedzUsuńWiosenko, tylko że u mnie kardamon i cynamon świetnie się razem komponują, tworząc razem, coś trochę innego;D mówię Ci zapach cudowny
OdpowiedzUsuńrewelacja! szarlotka ponad wszystko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tradycyjną szarlotkę .Dodatek kardamonu czyni ją królewską!
OdpowiedzUsuńprzepadam za szarlotką. szczególnie w długie zimowe wieczory, na ciepło z kulką lodów waniliowych, z filiżanką aromatycznej kawy... w doborowym towarzystwie i przy dobrej muzyce. taaak, to jest to ;]
OdpowiedzUsuńmmmm szarlotka . uwielbiam te ciasto . a twoje jeszcze wygląda tak ładnie ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę,wczoraj piekłam ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jak tylko przeczytałam kardamon, to wiedziałam, że to da mnie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna z dodatkiem kardamonu!
OdpowiedzUsuńjak ja tęsknię za taką szarlotką...
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - musi być pyszna!! :)
też ostatnio zrobiłam ciasto z dodatkiem kardamonu ;)
przepadam za szarlotką, następnym razem dodam kardamon
OdpowiedzUsuńna samo słowo "szarlotka" robię się głodna!
OdpowiedzUsuńSzarlotki lubię, nawet bardzo. A innowacyjny dodatek kardamonu bez wątpienia dodaje świetnego smaczku!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
No normalnie rewelka!,
OdpowiedzUsuńtak mi zaostrzyłaś smaka że nie mogę;DD
Pyszotka;)
oj przepis wart grzechu, trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKardamonu do szarlotki jeszcze nie dodawałam, za to cynamon jest przyprawą obowiązkową :)
OdpowiedzUsuń