8 sierpnia 2010

Szarlotka tradycyjna z kardamonem




Moja ulubiona. Najbardziej tradycyjna ze wszystkich ciast z jabłkami, jakie miałam okazję piec. Wypróbowana wiele raz i na pewno nie po raz ostatni ją piekę. Tym razem wzbogaciłam ją o kardamon, który wbrew moim przypuszczeniom, doskonale komponuje się z cynamonem i aromatem waniliowym. Nic dodać, nic ująć- po prostu pycha. :)

Ciasto:

3 szkl mąki
4 żółtka
1 margaryna (250g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki.

Nadzienie:

1 kg jabłek- jeżeli będą winne, to dodać do nich starciu trochę cukru.
garść rodzynek
aromat waniliowy
przyprawa do jabłecznika bądź cynamon
kardamon

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Rodzynki umyć i odsączyć, wrzucić do odciśniętych jabłek. Dodać cynamon lub przyprawę do jabłecznika, kardamon (nie napiszę, że szczyptę, bo moim zdaniem szczypta to trochę za mało, więc powiedzmy, że "słuszną szczyptę") i aromat waniliowy (dla pięknego zapachu, kiedyś przez przypadek dałam go, moim zdaniem, odrobinę za dużo i wyszła mi najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam, więc i aromatu nie trzeba oszczędzać)

Wylepiamy połową ciasta blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23X28 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy w temperaturze 160- 170 stopni przez ok. 10 min, po czym wyjmujemy, wykładamy jabłka.

Beza

4 białka
szklanka cukru

Białka ubić ze szklanką cukru. Wyłożyć na ciasto. Wierz posypać pozostałą częścią ciasta, startą na tarce o dużych oczkach, bądź rwaną na kawałki. Piec 40-45min w temp. 160-170 stopni.

Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Cudowna! Uwielbiam szarlotki, z pianką najlepiej, a ty masz bezową piankę. Fajna, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak szarlotka to tylko tradycyjna, taka jest najlepsza. lubię kardamonoy dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. kardamon to jedna z moich ulubionych przypraw, fajny pomysł by dodać go do szarlotki (:

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie szrlotki:) ale z kardamonem to jescze nie probowalam. Twoja wyglada bardzo apetycznie:), chyba sie skusze i tez sobie upieke nie dlugo...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też z kardamonem nie robiłam, ale, że u mnie w domu nie ma fanów cynamonu chętnie wypróbuję Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosenko, tylko że u mnie kardamon i cynamon świetnie się razem komponują, tworząc razem, coś trochę innego;D mówię Ci zapach cudowny

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja! szarlotka ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tradycyjną szarlotkę .Dodatek kardamonu czyni ją królewską!

    OdpowiedzUsuń
  9. przepadam za szarlotką. szczególnie w długie zimowe wieczory, na ciepło z kulką lodów waniliowych, z filiżanką aromatycznej kawy... w doborowym towarzystwie i przy dobrej muzyce. taaak, to jest to ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm szarlotka . uwielbiam te ciasto . a twoje jeszcze wygląda tak ładnie ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam szarlotkę,wczoraj piekłam ;P

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak tylko przeczytałam kardamon, to wiedziałam, że to da mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być pyszna z dodatkiem kardamonu!

    OdpowiedzUsuń
  14. jak ja tęsknię za taką szarlotką...
    Wygląda pysznie - musi być pyszna!! :)
    też ostatnio zrobiłam ciasto z dodatkiem kardamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. przepadam za szarlotką, następnym razem dodam kardamon

    OdpowiedzUsuń
  16. na samo słowo "szarlotka" robię się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Szarlotki lubię, nawet bardzo. A innowacyjny dodatek kardamonu bez wątpienia dodaje świetnego smaczku!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No normalnie rewelka!,
    tak mi zaostrzyłaś smaka że nie mogę;DD
    Pyszotka;)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj przepis wart grzechu, trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kardamonu do szarlotki jeszcze nie dodawałam, za to cynamon jest przyprawą obowiązkową :)

    OdpowiedzUsuń