9 sierpnia 2010

Zupa krem z cukinii z grzankami




Bez wątpienia jedna z najlepszych zup, jakie jadłam. W życiu nie przypuszczałabym, że tak mi posmakuje. Coraz bardziej przekonuje się do cukinii – przepyszne warzywo. Sposób na pyszną i prostą zupę, na której ugotowanie, nie poświęcimy zbyt wiele czasu;).

A zupka z dedykacją dla:


  1. mojej ukochanej Babci, bez której rad i pomocy na pewno dużo bym nie zdziałała, która jedyna ma do mnie anielską cierpliwość, uczy mnie tajników gotowania i dzieli się swoimi doświadczeniami- bez niej na pewno w dziedzinie gotowania nie osiągnęłabym niczego, a zupka by nie powstała;)

  1. Dla Dziewczyn, które wczoraj pokazały doświadczenie i klasę wygrywając 3:1 z USA


Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam.


Składniki:


1 cebula

3 nieduże cukinie- ja dałam dwie, ale zupa nie była bardzo gęsta, więc spokojnie mogą być trzy;

2-3 ząbki czosnku

¾ litra bulionu

sól

pieprz

maggi (niekoniecznie)

suszone: tymianek i bazylia

olej słonecznikowy, masło lub oliwa do smażenia


Ugotować bulion. Cukinie obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić piórka, podsmażyć chwilę na oleju/maśle/oliwie aż trochę zmięknie, po czym zmiażdżyć czosnek, wrzucić na patelnie. Po minucie dodać cukinie. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Smażyć razem kilkanaście minut, aż cukinia trochę zmięknie.


Warzywa z patelni wrzucić do gorącego bulionu i na małym ogniu gotować do miękkości. Jeżeli zupa będzie za mało słona, dodać trochę maggi. Zmiksować. Podawać z grzankami.



Grzanki:


2 kromki chleba – u mnie tostowy


Chleb pokroić na malutką kosteczkę i smażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut aż stanie się chrupki.

15 komentarzy:

  1. oj ja zup nie lubię, ale cukinię barrrdzo!
    ps. mecz widziałam xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Viri, kto jak kto, ale Ty powinnaś wiedzieć, że zupy jeść trzeba;D i ja ostatnio zaczynam ją uwielbiać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez nie jestem fanką zupa ale od czasu do czasu zdarza mi się jakąś ugotować. A cukiniowa to akurat jedna z najlepszych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja jestem fanką i zup i cukinii. a najlepsze są oczywiście zupy kremy :D świetny jest też krem z marchewki, krem z pora i zupa krem z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama przepadam za zupą z cukinii. Spróbuj może kiedyś dolać kieliszek białego wytrawnego wina do zupy :-)Pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa z cukinii to rarytas. Twoja wygląda tak pysznie, że już czuję jej aromat !

    OdpowiedzUsuń
  7. przekonujesz się do cukinii? jak dobrze, że ja tak lubię ją od zawsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo to ta zupa. ładnie wygląda^

    OdpowiedzUsuń
  9. z cukinii? taka zupa musi mieć fajny posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię jeść zup, ale dzisiaj zaryzykowałam, i ta zupa jest pyszna;))Mniammm;]
    Jak wy mogłyście mi wmawiać że to z lisa jest!;p

    >MaDzIa<

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam krem z cukinii, a jeszcze nie robiłam w tym sezonie...

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja chpduję cukinię na ciasto! no może jeszce leczo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma jak cukinia :) Jest rewelacyjna i na ostro i na słodko. Najlepsze letnie warzywo :)A zupka , taka jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj placki jak widać prawie z wszystkiego można. Właśnie upichciłam zupę z cukinii, a właściwie krem. Zainspirowałaś mnie :) Tylko zrezygnowałam z bulionu, bo nie używam kostek, za to dodałam parmezan i więcej cebuli. Ah i gałkę muszkatołową na wierzch. Pyszna była :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Muscovado- bardzo się cieszę, że Cię zmotywowałam do upichcenia tej zupki, bo jak sama wiesz warto było;D mi strasznie smakowała, już nie mogę się doczekać kolejnych wariantów;))

    OdpowiedzUsuń