Bez wątpienia jedna z najlepszych zup, jakie jadłam. W życiu nie przypuszczałabym, że tak mi posmakuje. Coraz bardziej przekonuje się do cukinii – przepyszne warzywo. Sposób na pyszną i prostą zupę, na której ugotowanie, nie poświęcimy zbyt wiele czasu;).
A zupka z dedykacją dla:
- mojej ukochanej Babci, bez której rad i pomocy na pewno dużo bym nie zdziałała, która jedyna ma do mnie anielską cierpliwość, uczy mnie tajników gotowania i dzieli się swoimi doświadczeniami- bez niej na pewno w dziedzinie gotowania nie osiągnęłabym niczego, a zupka by nie powstała;)
- Dla Dziewczyn, które wczoraj pokazały doświadczenie i klasę wygrywając 3:1 z USA
Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam.
Składniki:
1 cebula
3 nieduże cukinie- ja dałam dwie, ale zupa nie była bardzo gęsta, więc spokojnie mogą być trzy;
2-3 ząbki czosnku
¾ litra bulionu
sól
pieprz
maggi (niekoniecznie)
suszone: tymianek i bazylia
olej słonecznikowy, masło lub oliwa do smażenia
Ugotować bulion. Cukinie obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić piórka, podsmażyć chwilę na oleju/maśle/oliwie aż trochę zmięknie, po czym zmiażdżyć czosnek, wrzucić na patelnie. Po minucie dodać cukinie. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Smażyć razem kilkanaście minut, aż cukinia trochę zmięknie.
Warzywa z patelni wrzucić do gorącego bulionu i na małym ogniu gotować do miękkości. Jeżeli zupa będzie za mało słona, dodać trochę maggi. Zmiksować. Podawać z grzankami.
Grzanki:
2 kromki chleba – u mnie tostowy
oj ja zup nie lubię, ale cukinię barrrdzo!
OdpowiedzUsuńps. mecz widziałam xD
Viri, kto jak kto, ale Ty powinnaś wiedzieć, że zupy jeść trzeba;D i ja ostatnio zaczynam ją uwielbiać;)
OdpowiedzUsuńJa tez nie jestem fanką zupa ale od czasu do czasu zdarza mi się jakąś ugotować. A cukiniowa to akurat jedna z najlepszych:)
OdpowiedzUsuńa ja jestem fanką i zup i cukinii. a najlepsze są oczywiście zupy kremy :D świetny jest też krem z marchewki, krem z pora i zupa krem z dyni ;)
OdpowiedzUsuńSama przepadam za zupą z cukinii. Spróbuj może kiedyś dolać kieliszek białego wytrawnego wina do zupy :-)Pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńZupa z cukinii to rarytas. Twoja wygląda tak pysznie, że już czuję jej aromat !
OdpowiedzUsuńprzekonujesz się do cukinii? jak dobrze, że ja tak lubię ją od zawsze:-)
OdpowiedzUsuńooo to ta zupa. ładnie wygląda^
OdpowiedzUsuńz cukinii? taka zupa musi mieć fajny posmak :)
OdpowiedzUsuńNie lubię jeść zup, ale dzisiaj zaryzykowałam, i ta zupa jest pyszna;))Mniammm;]
OdpowiedzUsuńJak wy mogłyście mi wmawiać że to z lisa jest!;p
>MaDzIa<
uwielbiam krem z cukinii, a jeszcze nie robiłam w tym sezonie...
OdpowiedzUsuńa ja chpduję cukinię na ciasto! no może jeszce leczo zrobię :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak cukinia :) Jest rewelacyjna i na ostro i na słodko. Najlepsze letnie warzywo :)A zupka , taka jak lubię :)
OdpowiedzUsuńoj placki jak widać prawie z wszystkiego można. Właśnie upichciłam zupę z cukinii, a właściwie krem. Zainspirowałaś mnie :) Tylko zrezygnowałam z bulionu, bo nie używam kostek, za to dodałam parmezan i więcej cebuli. Ah i gałkę muszkatołową na wierzch. Pyszna była :D
OdpowiedzUsuńMuscovado- bardzo się cieszę, że Cię zmotywowałam do upichcenia tej zupki, bo jak sama wiesz warto było;D mi strasznie smakowała, już nie mogę się doczekać kolejnych wariantów;))
OdpowiedzUsuń