6 sierpnia 2010

Kotlety z kalafiora



Ostatnio zakochałam się w warzywach. Najpierw cukinia, której szczerze mówiąc nigdy nie lubiłam, teraz kalafior, którego w przeciwieństwie do cukinii, od dawna uwielbiam. Kotlety z kalafiora, to moje pierwsze, jarskie kotlety i muszę przyznać, że udane;) Są pyszne, mięciutkie i delikatne. Polecam.

Przepis znalazłam u Dagmary i od razu widziałam, że to będzie mój piątkowy obiad.

Składniki:

1 duży kalafior - ok. 1,2 kg
mała cebula - ok. 60g
1 jajko
3-4 łyżki kaszy manny
1/2 posiekanej natki pietruszki lub koperku
do smaku: sól, pieprz, mielona, ostra papryka
olej do smażenia

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Rękoma dokładnie odciskamy wodę z kalafiora, tak, aby masa, powstała po odciskaniu, była jak najbardziej sucha. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż nie dokładne odciśniecie wody spowoduje rozpadanie się kotletów. Cebulkę drobno siekamy i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do kalafiorowej masy. Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Masa powinna mieć konsystencję, jak ta na kotlety mielone, gdyby była jednak zbyt rzadka, dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy z frytkami lub chlebem (u mnie tostowy) i z keksami majonezu- u mnie sos na bazie ziaren łubinu.


19 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na letni obiad! Koniecznie spróbuj też placków z kalafiora - na pewno też będą Ci smakować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. delikatne i lekkie. w sam raz na upały. świetna alternatywa dla mięska;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o widzisz! jak ja lubię takie jarskie kotlety, z cukinii, pakłażana i marchwi jadłam, ale jeszcze nie z kalafiora, jeszcze (;

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu i co najważniejsze jesteś zadowolona z piątkowego obiadu. Twoja wersja z sosem na bazie ziaren łubinu bardzo mnie zaciekawiła. Pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam warzywne kotlety, placuszki i inne pyszności. Twoje kotleciki wyglądają baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Komarko- już je widziałam;D, świetnie wyglądają;)

    Malwinko- święta racja;)

    Viri- o spróbowałabym z marchwi i bakłażana;D na stówe pyszne;)

    Dagmarko- jeszcze raz wielkie dzięki za przepis; buziaki;*

    Korniku- bardzo dziękuję i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kalafiora jeszcze nie robiłam a bardzo zainteresował mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiosenko są pyszne;) nie pożałujesz, jak zrobisz;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na kalafiora, dzięki za inspirację, z pewnością zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł , ja już kiedyś robiłam takie kotlety, a przepis się mi zawieruszył wie chętnie zrobię teraz z twojego bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. są bardzo dobre. a tak sie bałam spróbować ;pp

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne te kotleciki! Marzą mi się :) Na pewno kiedyś spróbuję:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię warzywne kotleciki. nie skłamię,jeśli powiem, że bardziej od mięsnych.

    OdpowiedzUsuń
  14. O to coś dla mnie. Muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam - chętnie bym wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuje za wszystkie komentarze- naprawde kotleciki są godne uwagi;D pychaa

    OdpowiedzUsuń
  17. Mm, kotleciki są wspaniałe!;]
    co za orginalny pomysł;D


    >MaDzIa<

    OdpowiedzUsuń
  18. kiedus kiedys robilam kotlety z kalafiora i wyszly okropne. Dzisiaj zrobilam z Twojego przepisu i musze powiedziec, ze sa pyszne :). Chyle czola :)

    OdpowiedzUsuń